ALVERINGEM – Oorlogsmonument

Alveringem
Restauratie van klein erfgoed in een beschermd landschap.

Het oorlogsgedenkteken van Alveringem werd in 1923 gemaakt door Leonard de Visch. Het herdenkt de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog uit Alveringem, en stelt een soldaat voor die naar het IJzerfront trekt. In 2015 bevond het beeld zich in een zorgwekkende toestand. De gemeente besloot een vooronderzoek te laten uitvoeren door een restaurateur, gespecialiseerd in kunstwerken in steenachtige materialen. Hiervoor werd er een premie aangevraagd bij het agentschap Onroerend Erfgoed, op basis van het landschapsbeheersplan van het kerkhof van Alveringem.

De onderzoeker ging grondig te werk. Hij bracht de schade in kaart, en voerde kleine materiaaltesten uit. Op basis van zijn voorgestelde conserveringsconcept maakte de gemeente een aanbestedingsdossier op. Voor de conservatie en restauratie van het monument werd eveneens een erfgoedpremie aangevraagd, weerom verwijzend naar het landschapsbeheersplan.

De werken werden door een ervaren restaurateur uitgevoerd. Hiervoor werd het gedenkteken volledig in de stellingen gezet. Tijdens meerdere werfvergaderingen met de gemeente en de aannemer, kon de erfgoedconsulent toezien op het verloop en de nauwgezetheid van de conservatie en restauratie. De werken aan het monument werden opgeleverd op 26 september 2017. Sindsdien doet het gedenkteken de gesneuvelden van weleer weer alle eer aan.

Project
Restauratie van een gedenkteken
Oorspronkelijke functie
oorlogsmonument
Bescherming
omgeving is beschermd als landschap sinds 1940
Oplevering
2017
Premie
deels bekostigd met een erfgoedpremie: € 2.110,24 voor het onderzoek, € 19.074,82 voor de restauratie