DENDERMONDE – Pastorie van Mespelare

Dendermonde
Privéwoning met beeldbepalende eigenschappen.

Deze pastorie uit 1909 ligt op een groot, ommuurd terrein aan de rand van het dorp. Ze staat op een belangrijke zichtas met de kerk op het dorpsplein. Het gebouw is beeldbepalend, maar in de loop der tijd zijn een aantal kwaliteiten van deze vooraanstaande site sterk verwaterd. Zo werden de hekpijlers en een deel van de ommuring gesloopt, en werden er garageboxen op de zichtas tussen kerk en pastorie geplaatst.

Het plan voor een nieuwe uitbreiding bood de gelegenheid om de storende elementen te verwijderen. Zo werd ervoor gekozen om de uitbreiding met garage, berging en tuinkamer te bundelen op een minder prominente plaats achteraan. De vormgeving van deze nieuwe toevoeging oogt hedendaags, en dankzij het gebruik van hout en donker schrijnwerk integreert het zich goed in de groene omgeving. Aan de tuinzijde is het volume meer beglaasd en heeft men doorzichten naar het historisch metselwerk gecreëerd.

Tegelijk greep men de kans om het wooncomfort in de pastorie aan de hedendaagse verwachtingen te laten voldoen. De restauratie van het hoofdvolume werd aangegrepen om het storende buitenschrijnwerk te vervangen door thermisch verbeterde exemplaren naar historisch model. Ook het architecturaal belangrijke knipvoegwerk op de voorgevel werd vernieuwd.

Project
Van pastorie tot moderne privéwoning
Oorspronkelijke functie
pastorie
Nieuwe functie
privéwoning
Bescherming
als monument sinds 2003
Oplevering
2015
Premie
deels bekostigd met een erfgoedpremie
Ontwerper
Atelier Kubiek