DIEST - Maison Thimister

Diest
Jonge ambachters steken de handen uit de mouwen

Dit eclectische herenhuis in de Diestse binnenstad stond er meer dan 30 jaar leeg en verwaarloosd bij. Het werd in 1876 gebouwd door de familie Thimister op een prachtige locatie aan de oever van de Demer. De woning heeft een grote tuin met monumentale beuken. In 2017 liet een enthousiast team jonge vakmannen de glorie van weleer herleven.

Omwille van de verwaarloosde toestand was de restauratie een echt huzarenstukje. De fundering werd gestabiliseerd door het uitbreiden van de kelder. Talloze scheuren in de muren dienden ingenaaid en geconsolideerd. De kalkbepleisteringen binnen en buiten werden grondig bestudeerd en met kennis van zaken hersteld of opnieuw aangebracht. De gevels werden deskundig gerestaureerd, waarbij de blauwe steen en de simili-blauwe steen zijn patine behield. Het rijkelijke interieur werd in detail onderzocht en hersteld. Het prachtige stucwerk bleef maximaal behouden en daar waar nodig vervolledigd met identiek gegoten en getrokken stukken. De koetsdoorgang, met fijn stucwerk en marmerimitatie, kreeg zijn uitstraling van weleer terug. De hele restauratie gebeurde vakkundig en met enorm veel respect voor het monument.

De woning kreeg alle modern comfort en heeft het potentieel om herbestemd te worden tot horeca, kantoor of een andere functie. Op de zolderverdieping is ruimte voor een appartement. Dankzij de toevoeging van een grote dakkapel aan de tuinzijde en een lichtstraat in het platte deel van het dak, is er voldoende lichtinval, zodat een volwaardige woonfunctie hier perfect mogelijk wordt.

Het agentschap Onroerend Erfgoed speelde zijn rol in de handhaving van de verwaarlozing door de vorige eigenaar, en zorgde voor een erfgoedpremie voor de restauratiewerken. In 2017 kreeg dit project een eervolle vermelding van de jury van de Onroerenderfgoedprijs.

Project
Restauratie van een herenwoning
Oorspronkelijke functie
eclectische herenwoning
Nieuwe functie
horeca en woning
Bescherming
als monument sinds 2003
Oplevering
2017
Premie
deels bekostigd met een erfgoedpremie
Ontwerper
ARAT architecten
Bedrijf
Atelier Allerhanden