EVERGEM - Hoge Wal

Evergem
Herwaardering van een archeologisch relict.

De Hoge Wal van Ertvelde werd in de tweede helft van de 12de eeuw gebouwd door Zeger II, de burggraaf van Gent. Het is een schoolvoorbeeld van een castrale motte: een kasteel dat bestond uit een hoge en omwalde aarden berg, bekroond met een woontoren. In Ertvelde zijn alle gebouwen op de site verdwenen, maar de berg, de walgrachten en het opgehoogde neerhof hebben de tand des tijds goed doorstaan. Omwille van haar goede bewaring werd de motte in 1994 beschermd als monument.

De site had echter sterk te leiden onder erosie. Zowel de opgaande begroeiing als spelende kinderen zorgden ervoor dat aarde afgleed naar beneden. Bovendien maakten de bomen op de motte dat ze nauwelijks te herkennen was als archeologisch relict. Daarom besloot men in 2009 om een restauratie uit te voeren, die als hoofddoel had om zowel de toegankelijkheid als de herkenning van de site te verhogen. Bij deze restauratie werd onder meer de opgaande begroeiing verwijderd en werden een brug en palissade in eigentijdse materialen aangebracht. Het neerhof werd omgezet in een grazig perceel en voorzien van een hoogstamboomgaard.

Aangezien de Hoge Wal in een woonwijk gelegen is en paalt aan een sportcomplex annex jeugdspeelterrein, werd parallel met de restauratie een uitgebreid educatief project op touw gezet door de gemeente. Het doel hiervan was om buurtbewoners, jongeren en recreanten bewust te maken van de waarde van de site en actief te betrekken bij de herwaardering. Dit gaat verder dan de klassieke infopanelen. Zo werd voor de sporters op de gedempte buitenste walgracht een Finse looppiste aangelegd die toelaat om de motte maximaal te beleven. Voor kinderen en families werden middeleeuwse ontdekkingsparcours uitgestippeld (“Wat een Berg” en “Het Motte Mysterie”, zie ook www.mottekasteel.be).

In 2009 was de gerestaureerde Hoge Wal van Ertvelde laureaat van de Vlaamse Monumentenprijs.

Project
Restauratie van een motte
Oorspronkelijke functie
castrale motte
Bescherming
als monument sinds 1994
Oplevering
2009
Premie
deels bekostigd met een erfgoedpremie
Ontwerper
Antea