GENK - C-Mine

GENK
Kunst, cultuur en start-ups vinden hun plek op een voormalige mijnsite

De voormalige mijnsite van Winterslag werd herbestemd tot C-Mine. Daarbij kregen alle beschermde monumenten op de site een nieuwe functie. Het voormalige mijnmagazijn wordt momenteel gebruikt door porseleinkunstenaar Piet Stockmans als atelier- en woonruimte. De voormalige paardenstallen doen dienst als bedrijfsruimte, en in de oude mijnburelen is C-Mine Crib gevestigd, een onderkomen voor jonge en creatieve start-ups. Verder vind je in de voormalige badzalen en lampenzaal nog een bioscoop en een restaurant terug.

Het cultuurcentrum werd ondergebracht in de voormalige compressorenzaal en ventilatorengebouwen. De oude machinezalen werden gerestaureerd. Twee nieuwe theaterzalen werden op ingenieuze wijze toegevoegd aan de bestaande gebouwen. Het interieur van de oorspronkelijke machinezalen bleef maximaal behouden en werd zorgvuldig gerestaureerd. De ruïne van een van de ophaalgebouwen werd geconsolideerd. Beide imposante schachtbokken bleven bewaard en zorgen voor een grote zichtbaarheid van de site in de omgeving.

In deze geslaagde herbestemming van een grootschalige industriële site worden de nieuwe functies gecombineerd met de industrieel-archeologische waarde van de gebouwen. De gebouwen blijven een belangrijke getuige van het mijnverleden van deze streek.

In 2013 was C-Mine winnaar van de Vlaamse Monumententprijs.

Project
Herbestemming van een mijnsite
Oorspronkelijke functie
mijngebouw
Nieuwe functie
cultuurcentrum, burelen, atelierruimte, ontspanning, onderwijs
Bescherming
in fases als monument sinds 1993, 1994 en 2014
Oplevering
gespreid over meerdere jaren
Premie
deels bekostigd met een erfgoedpremie: € 2.370.700,55 voor de herbestemming tot cultureel centrum, € 1.554.558,28 voor de herbestemming tot Centrum Bedrijfsinnovatie, € 62.936,48 voor het pleisterwerk
Ontwerper
51N4E, Cops architecten, Quirynen Jacobs architecten, Koplamp Architecten, Team Van Meer, Urban Dots, De Gregorio en partners