KORTRIJK - Baggaertshof

Kortrijk
Een kleine maar fijne herbestemming.

Het Baggaertshof in Kortrijk is een 17e-eeuws, ommuurd kruidentuintje met enkele kleine huisjes en een kapel met miraculeus Madonnabeeld. Het is eigendom van het Kortrijkse OCMW en werd destijds gebouwd als religieus onderkomen voor behoeftige en/of ongehuwde vrouwen. De huisjes, bewoond tot in de jaren 1970, werden al enige tijd niet meer actief gebruikt. In het verleden zijn pogingen ondernomen om het hofje te herbestemmen, evenwel zonder veel succes.

 

Een geschikte, nieuwe invulling vinden is immers niet evident. De huisjes meten slechts 3 bij 3 meter, en de smalle doorgang en verzakte kasseiverharding zorgen voor een beperkte toegankelijkheid. Uiteindelijk opteerde het OCMW om, met beperkte ingrepen, de huisjes om te vormen tot een kinderdorp. Elk huisje herbergt één activiteit. Op woensdagnamiddag kunnen kinderen er tekenen, knutselen, boetseren en toneelspelen. Het grootste huis is ingericht als eethuisje. Dit is eveneens de ruimte waar workshops, voorleesmomenten en theater plaatsvinden.

 

Om deze herbestemming mogelijk te maken, voerde de beheerder een aantal noodzakelijke onderhoudswerken uit: schilderen, herplaatsen van de tegelvloeren, vernieuwen van de technieken, isolatiewerken en heraanleg van de kasseiverharding op de binnenkoer. Duurzaamheid was bij al deze ingrepen het sleutelwoord. Maar niettegenstaande die focus bleef de beleving van de erfgoedwaarde van het hofje op de eerste plaats komen. De eigenheid van het historisch waardevolle Baggaertshof werd gerespecteerd door o.a. de terracotta tegels en vossenkoppen-kasseien maximaal te recupereren, de legpatronen van vloeren en kasseien te behouden, en de historisch correcte kleurstellingen over te nemen. Alle nieuwe aanvullingen zijn omkeerbaar.

 

Met deze ingrepen is de site klaargestoomd voor een originele, actieve bestemming. De nieuwe functie is belangrijk om de toekomst van het Baggaertshof veilig te stellen. Bij de herbestemming is er bovendien ruim aandacht besteed aan energiezuinigheid, toegankelijkheid en duurzaamheid.

Project
Herbestemming tot kinderdorp
Oorspronkelijke functie
religieus gebouw voor behoeftige en/of ongehuwde vrouwen
Nieuwe functie
kinderdorp
Bescherming
als monument sinds 1939
Oplevering
2017
Ontwerper
OCMW Kortrijk - Facility