LAAKDAL - Kasteel Vranckx

Laakdal
Statig burgerhuis transformeert tot moderne b&b.

In de landelijke gemeente Vorst kunnen gasten logeren in de hypermoderne bed & breakfast Art of Dreams. Na een verkwikkende nachtrust kunnen de logés - bij wijze van contrast - ontbijten in het prachtige decor van het vroegtwintigste-eeuwse burgerhuis, gekend als het ‘kasteel Vranckx’. In 1903 bouwde architect Jules Taeymans dit zogenaamde kasteel voor de familie Vranckx. Taeymans hanteerde hiervoor zijn typische combinatie van neoclassicisme en art nouveau.

In 2009 werd het pand verkocht aan een particulier, die er een luxueuze bed & breakfast wilde openen. Anno Architecten ontwierp een nieuw volume naast het bestaande gebouw, waarin de vier gastenkamers werden ondergebracht. Een hellend en integraal toegankelijk pad verbindt en ontsluit zowel het nieuwe als het oude gedeelte, met behoud van de oorspronkelijke toegang als alternatief. De representatieve ruimtes op het gelijkvloers van het monument konden zonder veel aanpassingen als ontbijtruimte worden ingezet, in onmiddellijk contact met de prachtige historische tuin. De conciërgewoning vond onderdak op de eerste verdieping van het kasteel. Achteraan op het terrein werd een poolhouse met bijhorend zwembad gebouwd.

Terwijl men de plannen voor de nieuwbouw langzaamaan uitvoerde, tot ze in februari 2013 opgeleverd werden, restaureerde de eigenaar het buitenschrijnwerk, het dak en de gevels van het monument. Na beperkte reiniging van de gevels en plaatselijk herstel van het metselwerk, voorzag de restauratie in het herstel van het knipvoegwerk in de originele kleur, en met bijkleuring van de stenen met een gekleurde minerale verf waar nodig.

In het interieur werden lambriseringen gereconstrueerd en binnenschrijnwerk hersteld. Na een onderzoek door de afdeling Conservatie en Restauratie van de Artesis Hogeschool (nu Universiteit Antwerpen) hernamen de restaurateurs de decoratieve afwerking naar model van een oudere sjabloonschildering. Ook bracht de eigenaar de verdwenen decoratieve beschildering van de fries en de rondboogvelden boven de ramen opnieuw aan. Daarnaast werd de bestaande verwarmings- en elektriciteitsinstallatie vernieuwd.

Meer info over de restauratie van dit pand vind je in de Binnenkrant van het nummer 33/6 van het tijdschrift M&L, uit 2014.

Project
Herbestemming tot b&b
Oorspronkelijke functie
burgerhuis
Nieuwe functie
bed & breakfast
Bescherming
als monument sinds 2002
Oplevering
2014
Premie
deels bekostigd met een erfgoedpremie
Ontwerper
Anno Architecten