LEUVEN - De Hoorn

Leuven
In Leuven transformeerde 360 Architecten een oude brouwerij tot een event locatie met kantoren en restaurant.

De brouwerijen Artois ontstonden al in de 14de eeuw. In de daaropvolgende eeuwen werd een indrukwekkend gebouwenbestand ontwikkeld aan de Leuvense Vaartkom. Het complex De Hoorn bestaat uit de drie voormalige brouwzalen Artois, International en Immo. In Artois werd in 1926 de allereerste ‘Stella’ gebrouwen. Het gebouw werd in 1949 gerestaureerd en verhoogd, na schade opgelopen in WO II. De brouwzalen International en Immo werden toegevoegd in 1964.

Het complex bestaat uit een betonnen skeletbouw met zware vierendeelliggers en graansilo’s. De brouwerij omvat een machinezaal op het gelijkvloers, een brouwzaal erboven en een tremelzaal, maalderij en verdeelzaal op de verdiepingen. De markante brouwzaal met koperen ketel- en kuipinstallatie is afgewerkt met decoratieve vloer- en wandtegels.

In 2006 vatten enkele ondernemers het plan op om dit industriële complex aan te kopen en uiteenlopende nieuwe invullingen te geven: horeca, kantoren voor creatieve economie, en evenementenzalen in de brouwzalen. Hierdoor kreeg het gebouw een semi-publiek karakter. Het oudste gedeelte, brouwzaal Artois, werd volledig gerestaureerd, terwijl Immo en International gerenoveerd werden, met toevoeging van een nieuwbouw aan zuidzijde voor en vlot verkeer van bezoekers tussen de verdiepingen. Onroerend Erfgoed begeleidde het herbestemmingstraject en verleende premies voor de restauratie.

De Hoorn opende zijn deuren in 2012. Het kantoorgedeelte huisvest momenteel enkele grotere bedrijven en een dienstencentrum voor 20 kleine bedrijfjes en starters, met gemeenschappelijke vergaderfaciliteiten, ICT, onthaal, keuken... Het unieke, historische kader van het monument bepaalt in grote mate mee het succes van De Hoorn. Daarnaast scoort het hoog op vlak van duurzaamheid door het hergebruik van waardevol binnenstedelijk erfgoed.

Dit project won de Architectuurprijs Stad Leuven 2015 en de Europa Nostra Award 2016, en was genomineerd voor de Belgische Prijs Architectuur 2013.

Project
Herbestemming van de brouwerijen Artois, Immo en International
Oorspronkelijke functie
brouwerijen
Nieuwe functie
bedrijven- en evenementencentrum, horeca
Bescherming
monument sinds 1997
Oplevering
2012
Premie
deels bekostigd met een erfgoedpremie
Ontwerper
360 architecten