LEUVEN - Het Tafelrond

Leuven
Van bankgebouw tot luxehotel.

Het Tafelrond is een imposant hoekpand op de Leuvense Grote Markt. Het is een van de meest opmerkelijke, opvallende en bekende gebouwen van de historische binnenstad. Dit neogotische pand haalde zijn inspiratie duidelijk bij het middeleeuwse gebouw uit 1487, dat destijds op dezelfde plek stond. Het historische Tafelrond kende een bewogen geschiedenis. Het werd omgebouwd, afgebroken, vervangen en opnieuw verbouwd. Het raakte zwaar beschadigd in twee wereldoorlogen, brandde meermaals uit, en stond lange tijd leeg. Het gebouw dat we vandaag kennen dateert van 1925, en werd gebouwd in opdracht van de Nationale Bank. 

 

Het Tafelrond kreeg een laatste modernisering als bankgebouw in 1980, om vervolgens jarenlang leeg te staan. Tot het werd verkocht met het oog op een herbestemming als hotel. In dit project werden de meest recente uitbreidingen gesloopt en vervangen door hedendaagse nieuwbouw rond de binnenkoer. Daarvoor is natuursteen gebruikt waarvan de kleur overeenkomt met de natuursteen van het beschermde gebouw. Het monument zelf werd van binnen en van buiten vakkundig gerestaureerd. De monumentale trap en de overwelfde zuilengaanderij bleven behouden. De voormalige burelen op de verdiepingen zijn nu luxe hotelkamers. Men kan er zelfs overnachten met zicht op het authentieke dakgebinte. De schitterende neogotische buitengevels in Franse natuursteen, de typische steile daken en het eikenhouten schrijnwerk met glas-in-loodramen zijn eveneens onderdeel van een beschermd stadsgezicht. 

 

Het Tafelrond vormde altijd al een visuele eenheid met het gotische stadhuis en de Sint-Pieterskerk, en die relatie is er vandaag nog steeds. Het was een huzarenstukje om een geschikte nieuwe functie te vinden die de prachtige buitenkant volledig intact laat. Door de verschillende beschermingen mochten er geen nieuwe openingen of balkons in de gevels of het dak gemaakt worden. De nieuwe rol als hotel doet de erfgoedwaarden van het gebouw alle eer aan. 

 

Tien jaar na de aankoop heeft de nieuwe eigenaar het Tafelrond de 21steeeuw binnengebracht. Dankzij het restaurant is het een publiek toegankelijke plek geworden, nadat het jarenlang als kantoor en bankkluis gediend heeft. Dit is een terugkeer naar de oorsprong van het gebouw, toen de middeleeuwse gilden en rederijkers er hun bijeenkomsten hielden. In deze historische setting werd een sterrenhotel met toprestaurant gecreëerd, dat voor een nieuwe dynamiek zorgt in de binnenstad. Het integrale herbestemmingstraject is van bij het begin nauwkeurig begeleid door Onroerend Erfgoed. Voor de restauratie werden premies verleend.

Project
Herbestemming van een bankgebouw
Oorspronkelijke functie
kantoorgebouw
Nieuwe functie
hotel en restaurant
Bescherming
als monument sinds 2004, als stadsgezicht sinds 2016
Oplevering
2016
Premie
deels bekostig met een erfgoedpremie
Ontwerper
Architectenbureau Dugardyn