LEUVEN – Sint-Pieterscollege

Leuven
Hoe verzoen je intensief gebruik met breekbaar erfgoed?

Het hôtel d’Udekem d’Acoz is vandaag onderdeel van het grote Leuvense Sint-Pieterscollege. Het werd in de 16e eeuw gebouwd als woning voor een adellijke familie. In de loop der eeuwen kreeg het meerdere aanpassingen en uitbreidingen, en in de 18e eeuw was het een mooi voorbeeld van vivre entre cour et jardin. Nadat het aartsbisdom het pand in 1890 omvormde tot middelbare school, ging de toestand ervan zienderogen achteruit. Het intensieve gebruik door honderden leerlingen was tot enkele jaren geleden een zware belasting voor de erfgoedwaarden. Een restauratie en een nieuwe kijk op de functie van het gebouw drongen zich op.

Het behoud van het historische gebouw stond in de plannen steeds centraal. De schooldirectie nam haar tijd om de erfgoedwaarden in kaart te brengen en in te schatten. De praktische behoeften van de school werden op geen enkel moment opgedrongen aan het erfgoed. Er is lang gewikt en gewogen, en het project is doorspekt met voortschrijdend inzicht. Uiteindelijk is er een kwaliteitsvolle totaalrestauratie uitgevoerd, waarbij meerdere ambachten volgens de regels van de kunst gecombineerd zijn met hedendaagse technieken die energiezuinigheid en duurzaamheid garanderen.

De meest ingrijpende beslissing is waarschijnlijk om de circulatie tussen de verdiepingen grotendeels te verplaatsen van de historische trappen naar een aanpalende nieuwbouw met subtiel design, en zo het oude gebouw te ontlasten. Grote klaslokalen zijn vermeden om dezelfde reden. Op de verdiepingen ligt de focus op kleine (samen)werkplekken. De meest toegankelijke delen, het gelijkvloers en de bel-etage, herbergen het secretariaat en de lerarenkamer. 

Alle ruimtes vloeien op een verfijnde manier in elkaar over, en overal in het gebouw zijn nog historische elementen te zien. Die zichtbare erfgoedwaarden hebben een educatieve functie voor de vele leerlingen, die de appreciatie van erfgoed hopelijk meenemen in hun verdere leven. In het geheel van de collegesite heeft dit monument een zinvolle bestemming gekregen. Door de combinatie van hedendaagse en oude technieken, en het toevoegen van een nieuwbouwvleugel heeft dit pand zicht op een mooie, duurzame toekomst. 

In 2021 was het hôtel d’Udekem d’Acoz laureaat van de Onroerenderfgoedprijs.
 

Project
Restauratie van een schoolgebouw
Oorspronkelijke functie
Sint-Pieterscollege
Nieuwe functie
school
Bescherming
als monument sinds 1971
Oplevering
2020
Premie
deels bekostigd met een erfgoedpremie
Ontwerper
A33 (nieuwbouw), Studio Roma (restauratie)