MECHELEN - Heilige Geestsite

Mechelen
Aan het Heilige Geesthuis en de Heilige Geestkapel werd een gouden nieuwbouw toegevoegd.

De Heilige Geestkapel, in de schaduw van de Sint-Romboutstoren, is een van de oudste gebouwen van Mechelen. De kapel werd aan het einde van de 13de eeuw opgetrokken voor de zogenaamde Heilige Geest, een armeninstelling van Sint-Rombouts. In 1968 krijgt het stadspoppentheater De Maan er een vaste plek. De scène en de bühne komen in de kapel zelf terecht, de betonnen tribune in het aanpalende Heilige Geesthuis. Wanneer de brandweer de theaterzaal in 2007 afkeurt, begint een uitgebreid renovatietraject.

Dit start met een grondige evaluatie van het gebruik van de site. Aan een dergelijk project zijn steeds zware eisen verbonden, die in dit geval teveel zouden zijn voor het fragiele monument. De architecten besluiten daarom om een opvallende nieuwbouw te realiseren die twee nieuwe theaterzalen zal huisvesten. Deze wending is positief voor zowel de erfgoedwaarden van het monument als voor de functionaliteit van het theater. De ontwerpers zijn op deze manier immers veel minder gebonden aan de draagkracht van het erfgoed, om een moderne en goed toegankelijke theaterzaal te bouwen.

De herbestemming geeft aan de hele site en haar omgeving een nieuw leven. De gerestaureerde kapel kan je afhuren voor bijzondere evenementen. Op de eerste verdieping van het Heilige Geesthuis bevinden zich de kantoren van Beeldsmederij De Maan en een poppenatelier. De zolderverdieping is ingericht als ontvangstruimte voor de artiesten. Beide historische gebouwen zijn in hun vroegere glorie hersteld, met behoud van de talrijke authentieke elementen. De oude 17de-eeuwse luiken in de achtergevel, nu een binnengevel, geven een tot de verbeelding sprekende inkijk in het poppenatelier. Een glazen plafond toont de imposante Sint-Romboutstoren.

De gouden nieuwbouw, 'de Kuub' genaamd, herbergt twee theaterzalen en een repetitieruimte. Op het gelijkvloers van dit volume bevindt zich een cultuurcafé dat uitgeeft op het achterliggende plein, waar tal van culturele evenementen plaatsvinden. De vernieuwde Heilige Geestsite toont perfect aan hoe historische en hedendaagse architectuur hand in hand kunnen gaan, en een meerwaarde zijn voor de bevolking van de binnenstad.

In 2018 was de Heilige Geestsite laureaat van de Onroerenderfgoedprijs. 

Project
Restauratie van een poppentheater
Oorspronkelijke functie
kapel en liefdadigheidsinstelling, theater
Nieuwe functie
theater en café
Bescherming
als monument sinds 1938
Oplevering
2015
Premie
deels bekostigd met een erfgoedpremie: 460.159,31 euro, 48.458,57 euro voor de bijwerken
Ontwerper
Beeck & Hermans, Oostpool en I.E.A