Het Mechelse stadsbestuur zocht al vele jaren een nieuwe bestemming voor de leegstaande stadsfeestzaal. Ze vonden de ideale partner in Lumière, een bedrijf dat onder andere stadsbioscopen uitbaat. Aangezien er in het Mechelse centrum geen filmzaal meer was, bleek een samenwerking tussen de stad en Lumière de perfecte match. Enkele plaatselijke ondernemers baten op het gelijkvloers het nieuwe café uit.
De historische zaal werd gerestaureerd volgens de regels van de kunst en klaargemaakt voor een duurzame toekomst. Het gebouw, nauwelijks 140 jaar oud, kreeg destijds van stadsarchitect Victor Louckx een stijlmix van classicistische en Italiaanse renaissance mee. Bij een grondige verbouwing in 1936 kwamen daar interbellumkenmerken bij. Het is deze fase die men gebruikte als anker voor de recente restauratie. Zo werd de typische parketimitatie in cementtegels in de vestibule uitgebreid met gerecupereerde tegels uit de grote zaal. Ook de kleurstelling uit het interbellum keerde terug.
De huidige herbestemming voegt aan dit eclectische geheel op haar beurt hedendaagse elementen toe, zoals LED’s die daglicht nabootsen. Nieuwe interieurelementen geven vaak een knipoog naar de art deco periode. Een spel met spiegels recreëert de oorspronkelijke ruimtebeleving van de feestzaal. Samen met gouden gordijnen evoceren ze de glamour van de filmwereld. De betonnen box-in-box cinematoren die in het gebouw opgetrokken werd, herbergt drie filmzalen. De akoestische uitwerking ervan maakt ook andere activiteiten mogelijk, wat deze herbestemming een extra duurzaam tintje geeft.
De oorspronkelijke lichtstraat, die het daglicht tot diep in het gebouw brengt, vroeg bijzondere aandacht. De oude daklichten hingen op aan een constructie van hout, jute en gips, die haar beste tijd gekend had. Een team van ervaren restaurateurs kon met gebruik van mallen het oude lijstwerk reconstrueren en zo de glazen daklichten redden.
Het partnership tussen Mechelen en Lumière slaagde erin om een plek waar veel stedelingen met een warm gevoel aan terugdenken, nieuw leven in te blazen. Nu kan een volgende generatie stadsbewoners er nieuwe herinneringen beginnen vormen.
In 2022 was de Mechelse stadsfeestzaal laureaat van de Onroerenderfgoedprijs.