OUD-TURNHOUT – De Bodemschuif

Oud-Turnhout
Een ondergronds prototype op een beschermde archeologische site.

De bodemschuif is een nieuw soort informatiepaneel, ontworpen om ondergronds erfgoed zichtbaar te maken voor een groot publiek, zonder de omgeving visueel te verstoren.

Als bezoeker trek je zelf een paneel uit de grond, net als een schuif. Vervolgens word je beloond met een heel direct inzicht in de plaatselijke ondergrond, zowel archeologisch als bodemkundig. Je krijgt niet zomaar een foto of tekening van de bodem te zien, maar een flinterdunne snede van de echte aarde onder je voeten, met daarin alle zandkorrels, wortels, enz. duidelijk zichtbaar. De bodemschuif lost op verrassende wijze een van de fundamentele problemen van archeologie en bodemkunde op: hoe maak je iets zichtbaar wat permanent onder de grond verborgen zit?

Dankzij een ingenieus remsysteem zakt de bodemschuif na raadpleging vanzelf terug in de grond, wanneer de bezoeker weer wegwandelt. Zo kan de volgende geïnteresseerde terug de volledige ervaring meemaken. In rust bevindt de bodemschuif zich onder de grond. Daardoor heeft ze een zeer lage visuele impact op haar omgeving. De werking is bovendien volledig mechanisch, zonder motoren of elektriciteit. Helemaal aangepast dus, aan haar opstelling in de heide van Landschap de Liereman, een gebied dat wordt beheerd door Natuurpunt.

De duinengordel van Landschap de Liereman, met zijn uitgestrekte en goed bewaarde archeologische site uit de steentijd, is na onderzoek door het agentschap Onroerend Erfgoed en de KU Leuven in 2013 beschermd als archeologische site. De bodemschuif is gefinancierd door het agentschap Onroerend Erfgoed en ontwikkeld door Appeltien Engineering. Andere partners waren Natuurpunt, het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, de Belgische Bodemkundige Vereniging en KU Leuven Technologiecampus Geel. Het betreft een internationaal volkomen nieuw concept, waarop het Mechelse bedrijf Appeltien Engineering een Belgisch patent nam.

Project
Prototype in Landschap De Liereman
Bescherming
als archeologische site sinds 2013
Oplevering
2016
Ontwerper
Appeltien Engineering