ROESELARE – Woning van arch. De Bruycker

Roeselare
Warme totaalrestauratie door gepassioneerde bewoners.

In 1932 liet de baas van een betonfabriek in Roeselare een driegevelwoning ontwerpen door architect Joseph De Bruycker. Die sloeg de handen in elkaar met kunstenaar Victor Servranckx (voor het interieur), om een kleurrijk huis in modernistische stijl te ontwerpen. De huidige eigenaars kochten een gebouw dat grote nood had aan herwaardering, met problemen als waterinsijpeling, gebrekkige isolatie. Het aluminium buitenschrijnwerk was verouderd en niet origineel. Ook de gevelbekleding was in het verleden vervangen door een storend alternatief. De restauratie-aanpak zorgde voor een woning die er vandaag bijzonder gaaf uitziet, maar niet heeft ingeboet op vlak van hedendaags comfort of energiezuinigheid. Vandaag is het een warme en heldere gezinswoning.

Alle niet-authentieke elementen zijn vervangen en teruggebracht naar het originele ontwerp. In het interieur was de opvallende schoorsteenmantel met geglazuurde tegels in groen en oranje, grotendeels afgebroken. Daarvoor werden replica tegels gevonden. De ongewone kleurrijke vloeren waren aan het zicht onttrokken door tapijten, maar sieren nu weer de woonkamer en de inkomhal. 

Teruggaan naar de oorspronkelijke toestand bleek telkens weer een uitdaging. De ontwerpers hadden een voorliefde voor materialen die vandaag niet meer gekend zijn of verdwenen uit de handel. Zo werd er gebruik gemaakt van een rubberen voorloper van linoleum voor de vloer, en van marbrite, een kleurrijke marmerimitatie op basis van glas, voor de wandtegels en venstertabletten. Het maakte de restauratie er niet gemakkelijker op. 

Het schrijnwerk en de gevelbekleding zien er vandaag weer uit zoals de ontwerper het bedoeld had. Er kwamen opnieuw stalen ramen en de gevelproporties zijn hersteld. Binnen is het oorspronkelijke deurbeslag nog steeds aanwezig, net als het vast wandmeubel in de studio. De authentieke gele cubex-keuken werd verhoogd voor extra comfort, maar ruimte was er een probleem. De bewoners kozen ervoor om geduldig te zoeken naar de perfecte oplossingen om een koelkast en een vaatwasser naadloos in het interieur in te passen. Tot dan deden ze de vaat met de hand en stond de koelkast een verdieping lager. 

In 2021 was de woning van De Bruycker laureaat van de Onroerenderfgoedprijs.
 

Project
Restauratie van een modernistische woning
Oorspronkelijke functie
modernistisch burgerhuis met tuin
Nieuwe functie
woning
Bescherming
als monument sinds 2001
Oplevering
2020
Premie
deels bekostigd met een erfgoedpremie