SCHERPENHEUVEL-ZICHEM - Belevingscentrum Het Moment

Scherpenheuvel-Zichem
De broeders van de Abdij van Averbode herbestemden de abdijhoeve tot belevingscentrum en toeristische poort.

De Norbertijnen van de Abdij van Averbode leverden in de afgelopen tien jaar grote inspanningen om hun twaalfde-eeuwse abdij, de bijgebouwen en de omgeving te restaureren of passend te herbestemmen. De site moet een aantrekkelijke en herkenbare toegangspoort worden voor het omliggende natuurgebied de Merode. In het totaalplan zijn kosten noch moeite gespaard. De historische dreven werden grotendeels autovrij gemaakt en voorzien van zitbanken. Het binnenplein van de abdij kreeg een rustgevende moderne waterpartij. De abdijkerk, een visueel baken voor de wijde omgeving, werd zowel vanbinnen als vanbuiten gerestaureerd.

De visie die de broeders hanteren focust zich niet enkel op het opwaarderen van het patrimonium, maar ook op de toekomstige ontwikkeling van de abdij. Het nieuwe belevingscentrum Het Moment is dé sleutel om van de abdij een volwaardige toeristische poort te maken. Het centrum is ondergebracht in de dienstgebouwen aan de Westpoort van de abdij. Je vindt er een abdij- en boekenwinkel, een huisbrouwerij, een kaasrijperij, een bakkerij en een brasserie. De abdij zet er, naast religie en reflectie, haar zelf geproduceerde ambachtelijke producten in de kijker.  

Bezoekers bereiken het centrum via een hersteld historisch pad langs de abdijvesten. De historische inplanting van de abdij is visueel hersteld door een nieuwe overkapping. Op het binnenplein werden meer recente drukkerijgebouwen afgebroken om plaats te maken voor het terras van de brasserie.

In 2018 was Belevingscentrum Het Moment laureaat van de Onroerenderfgoedprijs.

Project
Herbestemming van een abdijhoeve
Oorspronkelijke functie
dienstgebouw
Nieuwe functie
belevingscentrum
Bescherming
als monument sinds 1974
Oplevering
2016
Ontwerper
T.V. OMGEVING / B-bis architecten