WEMMEL – Villa Mon Désir

Wemmel
Oud en nieuw naadloos verenigd.

Tijdens het interbellum was Wemmel nog een gemeente waar jonge Brusselse gezinnen ruimte en rust zochten. In die context werd in 1924 Villa Mon Désir gebouwd, een luxueuze driegevelwoning met een ruime tuin in Nouveau Jardin Pittoresque-stijl, met terrassen, trappen en beeldhouwwerken. Enkele jaren geleden kocht een private projectontwikkelaar het huis in een erbarmelijke staat, met huiszwam, waterschade en zware structurele problemen. Hij maakte er zowel een woonst als een bedrijfsruimte van, en dit met veel aandacht voor de erfgoedwaarden en met gevoel voor vernieuwing. 

De nieuwe eigenaar ging aan de slag met een uitgebreid historisch onderzoek dat elk detail van de villa (en de tuin) blootlegde. De restauratiewerken volgden de onderzoeksresultaten nauwgezet, en kosten noch moeite werden gespaard om huis én tuin in hun vroegere glorie te herstellen. Voorzetwanden en verlaagde plafonds zijn verwijderd. De originele raamkozijnen bleven bewaard en gereconstrueerd waar nodig. Het oude stukwerk is hersteld door de ontbrekende delen op traditionele wijze in natte kalk te trekken. De houten rolluiken zijn lat per lat hersteld en gelakt. Het rolmechanisme is weer helemaal inwerkende staat.

De aandacht voor authenticiteit is naadloos gecombineerd met hedendaagse technieken en een focus op duurzaamheid. De bovenverdiepingen bieden plaats aan twee ruime appartementen. Warmtepompen, ventilatieunits en domotica zorgen er voor modern comfort. De ontvangst- en vergaderruimtes op de imposante gelijkvloers zijn gerestaureerd in het oorspronkelijke kleurenschema en aangevuld in een meer hedendaags palet. De gelijkvloers wordt gedeeld door de bewoners van de appartementen en de gebruikers van de burelen in de vroegere dienstkelder. Die kreeg een transformatie tot moderne kantoorruimte, waarin op inventieve wijze daglicht naar binnen werd gebracht.

Tegelijk met de restauratie van het huis werd ook de beschermde tuin hersteld. De oorspronkelijke padenstructuur is behouden maar enkele hedendaagse elementen werden toegevoegd, volledig in de geest van vroeger. Zo verwijst de nieuwe rotspartij in vorm naar het verleden, maar omkadert ze in de praktijk de nieuwe raamopening die daglicht in de kelder laat binnenstromen. De aanplantingen zullen, eens volgroeid, van de tuin een ware groene oase in de voorstedelijke omgeving maken.

In 2021 was Villa Mon Désir laureaat van de Onroerenderfgoedprijs.
 

Project
Restauratie van een burgerhuis
Oorspronkelijke functie
burgerhuis
Nieuwe functie
woning met kantoor
Bescherming
als monument sinds 2014
Oplevering
2021
Premie
deels bekostigd met een erfgoedpremie