WOLVERTEM - Pastorie van Meuzegem

Meise
De pastorie van Meuzegem is na jaren van leegstand herbestemd tot gemeenschapsruimte.

Voor een kleine gemeente als Meuzegem is de pastorie van de Onze-Lieve-Vrouw-Boodschapparochie een relatief groot gebouw. Reden hiervoor is de band met de abdij van Dielegem. De pastoors van Meuzegem waren in het verleden doorgaans voorname kloosterlingen en er verbleven regelmatig andere monniken. Enige grandeur was dus te verantwoorden. Nadat de laatste residerende pastoor overleed in 1994 werd de pastorie uit 1735 bewoond door onder meer het plaastelijke koor, de KVLV en een jeugdbeweging.

In 2003 werd het gebouw gesloten uit veiligheidsoverwegingen. Een jaar later vatte de gemeente Meise het plan op om de pastorie te verkopen, wat op veel lokaal protest stuitte. De dorpelingen voelden zich nog altijd nauw verbonden met de site en droomden luidop van een gerestaureerde en toegankelijke pastorie. Het gemeentebestuur, de kerkfabriek, het feestcomité en enkele plaatselijke verenigingen, alle overtuigd van de belangrijke rol van het gebouw in het dorp, sloegen daarop de handen in elkaar om de restauratie financieel en praktisch te realiseren.

In haar nieuwe hoedanigheid heeft de pastorie van Meuzegem een meervoudige functie. De kamers op het gelijkvloers zijn ingericht als vergaderruimte en staan ter beschikking van plaatselijke verenigingen. Hierbij werd de oorspronkelijke indeling van de woning volledig behouden. Bezoekers komen nog steeds binnen via de traditionele lange inkomhal. De eerste verdieping is omgetoverd tot een modern appartement dat bol staat van de historische details.  Een moderne nieuwbouwvleugel, toepasselijk geïnspireerd op de vormgeving van een landelijke loods, geeft onderdak aan ontmoetingscentrum ’t Ameuzement. Deze hedendaagse toevoeging blinkt uit in duurzaamheid, materiaalkeuze en toegankelijkheid. Het maakt van de pastorie niet alleen de uitvalsbasis van het plaatselijke verenigingsleven, maar ook een plek waar buurtbewoners terecht kunnen voor een drankje en een babbel. 

Opmerkelijk bij de restauratie van dit monument is de uiterst zorgvuldige aanpak van de erfgoedwaarden. Zo zorgde de ontdekking van authentieke muurschilderingen voor een wijziging in de plannen voor de keuken. Voor de vernieuwing van het schrijnwerk werd een specialist ingeschakeld. Elke raamvleugel, elk luik, elke plint en elk deurpaneel werd door hem ter plaatse gerestaureerd. Daarbij werd het originele deur- en raambeslag opnieuw geïntegreerd. In dit project stond het erfgoed absoluut centraal en daarop werd kosten noch moeite bespaard.

Deze pastorie is niet een zoveelste B&B geworden. Ook geen privé woning. Het samenwerkingsverband tussen gemeente, kerkfabriek en bewoners geeft de vernieuwde pastorie van Meuzegem terug aan de gemeenschap. Schrijnwerker Frans Willems kreeg voor zijn ambachtelijke arbeid een eervolle vermelding bij de uitreiking van de Onroerenderfgoedprijs 2018. 

Project
Herbestemming tot ontmoetingscentrum
Oorspronkelijke functie
pastorie
Nieuwe functie
gemeenschapsruimte
Bescherming
als monument sinds 1988
Oplevering
2018
Premie
deels bekostigd met een erfgoedpremie: € 496.315,55 voor de restauratie van het dak en het buitenschrijnwerk, € 251.301,45 voor het interieur, € 11.925,34 en € 22.155,87 voor bijkomende werken
Ontwerper
Gisèle Gantois