Naast de Sint-Bavokerk van Zingem staat een zeer indrukwekkende en beschermde, op stam gezette taxus. Met een omtrek van maar liefst 278 cm is hij de op één na omvangrijkste in Vlaanderen! De boom staat op het voormalige kerkhof, en dat is niet zomaar. Hij symboliseert immers het onvergankelijke aan de voet van de kerk. Een minder smakelijke volkshypothese is dat de taxus de kwalijke lijkgeur opneemt uit de bodem.
De taxus stond met zijn voeten in een historisch verdichte bodem, waardoor de boomwortels het benauwd hadden en zich niet meer verder konden ontwikkelen. Maar een boom heeft nood aan een bodem die zuurstof en leven bevat, zoals organisch materiaal, mycorrhiza en regenwormen. Na advies van Natuur en Bos, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek en Onroerend Erfgoed, nam de gemeente Zingem het Regionaal landschap Vlaamse Ardennen onder de arm om de nodige acties te ondernemen.
Een team van boomverzorgers maakte de grond los rondom de wortels met behulp van de ‘air spade’ techniek. Daarbij blaast een kunststof lans de grond onder hoge luchtdruk weg. Ook de diepere en hardere grondlagen worden hiermee geperforeerd. Hierna werd verbeterde aarde aangebracht. Deze werken kaderen in een grootschaliger plan van aanpak. Maar voor men daarmee verdergaat is het belangrijk dat men eerst afwacht hoe de boom reageert op de ingreep. Deze proefperiode, waarin de taxus nauwgezet geobserveerd zal worden, neemt enkele jaren in beslag.
De leeftijd van de taxus is tot nu toe ongekend. Het kranige oudje is alvast te zien op een postkaart van 100 jaar oud en zag er toen al net hetzelfde uit. Een voorzichtige schatting leidt ons dan ook naar een ouderdom van 200 jaar of meer. Door deze werken en observatieperiode hopen we de taxus te begeleiden naar de onsterfelijkheid.