ZWEVEGEM – Transfo

Zwevegem
Transfo, waar energie troef is!

Transfo is de naam van de verrassende herbestemming van een oude elektriciteitscentrale, gelegen langs het kanaal Bossuit-Kortrijk. Voor dit industriële erfgoed werd al langer een passende, nieuwe functie gezocht, om de oude, monumentale constructies een tweede adem te geven. De oude stookolietank wordt ondertussen gebruikt als duiktank. De stoomleiding die zich over het terrein slingert, vormt de ideale structuur voor een hoogteparcours. Ook elders wordt de kaart van avontuurlijk sporten getrokken: klimmen, lasershooting…

De eigenlijke centrale, met de tot de verbeelding sprekende machinehal en ketelhuizen, vormt het hart van de site. Hier wordt volop ingezet op evenementen: bedrijfsfeesten, tentoonstellingen, festivals… In één van de gebouwen is een fuifzaal ingericht. Een ander deel wordt een bedrijvencentrum. Het vroegere sporenpark is nu een echt, openbaar gemeentepark, de watertoren transformeert tot uitkijktoren, en aan de rand van de site plant men een woonproject.

De volledige herbestemming van de vroegere centrale, die nog volop aan de gang is, wordt in nauw overleg uitgevoerd met de consulenten van Onroerend Erfgoed. Van in het begin werd hiervoor een projectregie opgericht, waarin zowel de verschillende eigenaars, de ontwerpers en Onroerend Erfgoed vertegenwoordigd zijn. De regie waakt over de kwaliteit van de projectvoorstellen, en zorgt ervoor dat deze zich inpassen in het voor de site opgemaakte masterplan. Voor de restauratieprojecten kon de eigenaar rekenen op betoelaging met erfgoedpremies – hiervoor werd trouwens één van de eerste meerjarige premieovereenkomsten gesloten.

Project
Herbestemming van een elektriciteitscentrale
Oorspronkelijke functie
elektriciteitscentrale
Nieuwe functie
volledige herbestemming naar avontuurlijk sporten, MICE, bedrijvencentrum, wonen, openbaar park, …
Bescherming
als monument en dorpsgezicht sinds 1999 (deels vernietigd); als monument sinds 2012
Premie
deels bekostigd met een erfgoedpremie van € 4.679.953,93, verdeeld over acht fases
Ontwerper
architectenvennootschap CR Aranda Pigem Vilalta Arquitects S.L. / Coussée & Goris